Vrei să devii fotograf profesionist?

Sfaturi pentru o carieră de succes în fotografie

Fiecare zi aduce cu sine o nouă poveste și, în calitate de fotograf profesionist cu o oarecare istorie scrisă în sute de colaborări, primesc des cereri de lucru si CV-uri  de la absolvenții entuziaști care își încep călătoria în lumea captivantă a imaginilor. Mă regăsesc în fiecare poveste și îmi amintesc de tânărul plin de încredere care a sosit în București acum 25 de ani cu visuri mari și o cameră în mână, hotărât să mute munții cu abilitățile sale fotografice perfecționate în taberele de creație organizate la facultatea de arte.

Ceea ce observ în CV-urile absolvenților din domeniul artelor vizuale este o pasiune comună – dorința de a reuși în lumea atât de ofertantă a fotografiei, dar să nu uităm că fiecare aspirant are propriul drum croit după alegeri, hărnicie și caracter, iar asta face călătoria fiecăruia cu atât mai fascinantă.

Aș dori să împărtășesc cu tine câteva sfaturi care să te ajute pe drumul ales – pe câteva le-aș fi apreciat și eu în debutul carierei mele:

Redactează un CV profesional!

CV-ul este cartea ta de vizită și trebuie să reflecte profesionalism. Evită efectele grafice și fotografia artistică / abstractă în favoarea unei prezentări pragmatice. Angajatorii corporate caută imagini clare, încadrări corecte, hărnicie și flexibilitate. Ți-ar fi mult mai utile câteva recomandări de la profesioniștii în marketing în locul efectelor speciale și al graficii unice.

…Și nu uita, trimiterea CV-ului de mai multe ori poate fi interpretată ca spam sau ignorată. Redactează-l cu atenție și asigură-te că fiecare cuvânt este plasat cu precizie pentru a atrage atenția angajatorului.

Un fotograf profesionist investește în aparatură performantă

Investește în tehnologie înainte de a face bani ca fotograf. O cameră foto/video și accesorii performante sunt esențiale pentru a avea rezultate. Echipamentul performant va fi un prim garant pentru serviciile de înaltă calitate pe care le vei oferi clienților.

Fii pertinent!

Vorbește liber și pertinent, fiind conștient de statutul tău de furnizor de servicii. Dau aici exemplul unui coleg fotograf – cu un CV bun, de altfel – pe care l-am integrat la un eveniment corporate în care Sulyok Imaging era furnizor de servicii foto – video. Omul a obosit repede, astfel că în pauză și-a desfăcut o bere și a început să se plângă de caniculă directorului companiei lângă care se așezase la masă, fără să știe cine era acesta. Pare o scenă dintr-un film comic, dar pentru el a fost un thriller cu final trist.

Fii profesionist în orice context și asigură-te că te exprimi într-un mod care să reflecte respectul față de clienți.

Conștientizează exigențele pieței!

Intri pe o piață saturată de ofertă, iar furnizorii sunt adesea aleși pe criterii subiective. Relațiile cu clienții se construiesc în timp și prin experiențe pozitive. Implică-te în fiecare proiect, fii cel mai aspru critic al tău și nu căuta scuze atunci când lucrurile nu merg așa cum ai vrea. Continuă să-ți îmbunătățești abilitățile și să înțelegi mereu cum poți adăuga valoare fiecărui proiect.

Adună experiențe edificatoare! 

Participă la proiecte relevante pentru domeniul în care aplici. Experiența în fotografia de eveniment privat sau participările la expoziții artistice pot aduce o contribuție valoroasă, dar asigură-te că îți construiești un portofoliu variat care să îndeplinească (și) așteptările clienților din sfera corporate. Inserează în CV un link către pagina cu proiecte foto din zona căreia te adresezi.

Fii receptiv la nevoile clientului!

Oamenii de marketing au așteptări diferite de ale mireselor, fotografiile plonjate sau cadrele ultra editate, imaginile saturate în exces nu își au locul în fotografia corporate. Eul liric este util doar când te ajută să oferi fotografiile pe care le așteaptă clientul. Poate nu obții cele mai spectaculoase fotografii care să îți aducă zeci de like-uri pe Insta, dar vor fi cadrele corecte în care ai ținut cont de așteptările angajatorului tău.

Perseverează!

În drumul tău spre a deveni un fotograf profesionist de excepție, amintește-ți că succesul vine din perseverență și adaptabilitate. Într-o lume în continuă schimbare, îmbrățișează noile tehnologii și tendințe, dar nu-ți pierde autenticitatea. Fiecare cadru imortalizează nu doar un moment, ci și evoluția ta ca artist. Cu fiecare proiect, cu fiecare critică utilă, crești și te transformi într-un profesionist desăvârșit.

Fii pregătit pentru provocări, fii creativ și construiește-ți cu răbdare drumul către succes într-o lume atât de plină de oportunități și frumusețe. Împărtășește-ți pasiunea și continuă să te perfecționezi, pentru că orice fotografie poate aduce o nouă perspectivă și poate schimba modul în care privim lumea!

Spor și inspirație în călătorie îți doresc!

productie video corporate, fotografie industriala
fotograf imobiliare arhitecturi
productie video corporate filme clipuri
fotograf eveniment corporate
fotografii industriale - oameni

share: